هذه الوثيقة مكملة
للمواصفة ISO / IEC 17065 وهي
تحدد القواعد المطبقة لمراجعة نظام سلامة الأغذية
وإصدار الشهادات للمنتجات والعمليات والخدمات التي
تتوافق مع متطلبات خطة الاعتماد التي تستند إلى المبادئ المقبولة دوليًا لـ سلامة
الغذاء، على سبيل المثال: مبادئ CODEX العامة
لنظافة الأغذية وتشمل عناصر نظام
الإدارة.
لا ينطبق هذا المستند
على الشهادات التي تعتمد فقط على اختبار المنتج، على سبيل المثال: التي يتم
إجراؤها من قبل منظمة تطبق ISO / IEC 17025) أو
التفتيش (على سبيل المثال
التي تقوم بها منظمة تطبق ISO
/ IEC 17020) ولا تنطبق على ISO / IEC 17065- خطط
سلامة الأغذية القائمة على أساس التي لا تشمل كلا من المبادئ المقبولة دوليا
لسلامة الأغذية وعناصر نظام الإدارة.
كما يوفر المعلومات
اللازمة والثقة للعملاء حول الطريقة التي تم بها منح شهادة مورديهم.
اعتماد نظام سلامة الأغذية هو نشاط تقييم المطابقة من طرف ثالث،
كما هو موضح في ISO / IEC 17000: 2020،
4.3) والهيئات التي
تقوم بهذا النشاط هي جهات خارجية لتقييم المطابقة.
ملحوظة يمكن استخدام هذا
المستند كوثيقة معايير للاعتماد أو تقييم الأقران لهيئات إصدار الشهادات التي تسعى
إلى الاعتراف بكونها مختصة للتصديق على أن منتجات المنظمة وعملياتها وخدماتها ونظام
سلامة الأغذية الخاص بها تتوافق
مع متطلبات خطة الاعتماد. من المفترض أيضًا أن تستخدم كوثيقة معايير من قبل
السلطات التنظيمية والاتحادات الصناعية التي تشارك في الاعتراف المباشر بهيئات
إصدار الشهادات للتصديق على أن نظام سلامة
الأغذية التابعة للمؤسسة
تتوافق مع متطلبات خطة الاعتماد. يمكن أن تكون بعض متطلباتها مفيدة أيضًا للأطراف
الأخرى المشاركة في تقييم المطابقة لهيئات إصدار الشهادات هذه، وفي تقييم المطابقة
للهيئات التي تتعهد بالتصديق على امتثال
نظام سلامة الأغذية
لمعايير إضافية.
لا تشهد شهادة نظام
سلامة الأغذية على سلامة أو ملاءمة منتجات منظمة داخل السلسلة الغذائية. ومع ذلك ،
تتطلب الشهادة أن تفي المنظمة بجميع المتطلبات القانونية والتنظيمية المعمول بها
والمتعلقة بسلامة الأغذية من خلال نظام سلامة الأغذية الخاصة بها.
This document is supplemental to ISO/IEC 17065. It specifies the rules applicable for the audit of a food safety system (FSS) and certification of products, processes and services complying with requirements of a certification scheme that is based on the internationally accepted principles of food safety (e.g. CODEX General Principles of Food Hygiene) and includes management system elements.
This document does not apply to certifications that are solely based on product testing (e.g. performed by an organization applying ISO/IEC 17025) or inspection (e.g. performed by an organization applying ISO/IEC 17020) and does not apply to ISO/IEC 17065-based food safety schemes that do not include both internationally accepted principles of food safety and management system elements.
It also provides the necessary information and confidence to customers about the way certification of their suppliers has been granted.
Certification of FSS is a third-party conformity assessment activity (as described in ISO/IEC 17000:2020, 4.3) and bodies performing this activity are third-party conformity assessment bodies.
NOTE This document can be used as a criteria document for the accreditation or peer assessment of certification bodies which seek to be recognized as being competent to certify that an organization’s products, processes and services and its FSS comply with the requirements of a certification scheme. It is also intended to be used as a criteria document by regulatory authorities and industry consortia which engage in direct recognition of certification bodies to certify that an organization’s FSS complies with a certification scheme’s requirements. Some of its requirements can also be useful to other parties involved in the conformity assessment of such certification bodies, and in the conformity assessment of bodies that undertake to certify the compliance of an FSS with additional criteria.
FSS certification does not attest to the safety or fitness of the products of an organization within the food chain. However, certification requires an organization to meet all applicable food-safety-related statutory and regulatory requirements through its FSS.