تحدد هذه الوثيقة
متطلبات التدقيق والاعتماد لنظام إدارة سلامة الأغذية
الذي يتوافق مع المتطلبات الواردة في المواصفة ISO 22000 أو غيرها من
متطلبات نظم إدارة سلامة
الأغذية المحددة، كما
يوفر المعلومات اللازمة والثقة للعملاء حول الطريقة التي تم بها منح شهادة مورديهم.
شهادة نظم إدارة سلامة الأغذية (هي نشاط تقييم المطابقة من طرف ثالث (كما هو موضح في
ISO / IEC 17000: 2020 ، 4.3)
، والهيئات التي تقوم بهذا النشاط هي هيئات
تقييم المطابقة التابعة لجهات خارجية.
ملاحظة 1 في هذه الوثيقة،
يتم استخدام المصطلحين "المنتج" و "الخدمة" بشكل منفصل (على النقيض من تعريف
"المنتج" الوارد في ISO / IEC 17000
ملاحظة 2 يمكن استخدام
هذه الوثيقة كوثيقة معايير للاعتماد أو تقييم الأقران لهيئات إصدار الشهادات التي
تسعى إلى الاعتراف بكونها مختصة للتصديق على أن
نظم إدارة سلامة الأغذية
يتوافق مع ISO 22000 أو
مجموعات أخرى من متطلبات نظم إدارة سلامة
الأغذية المحددة. من
المفترض أيضًا أن تستخدم كوثيقة معايير من قبل السلطات التنظيمية والاتحادات
الصناعية التي تشارك في الاعتراف المباشر بهيئات إصدار الشهادات للمصادقة على أن نظم إدارة سلامة الأغذية يتوافق مع
ISO 22000 ويمكن أن تكون بعض متطلباتها مفيدة أيضًا
للأطراف الأخرى المشاركة في المطابقة تقييم هيئات إصدار الشهادات هذه، وفي تقييم
المطابقة للهيئات التي تتعهد بالتصديق على امتثال
نظم إدارة سلامة الأغذية
للمعايير الإضافية أو غير تلك الموجودة في ISO 22000
لا تشهد شهادة نظم إدارة سلامة الأغذية على سلامة أو ملاءمة منتجات منظمة
داخل السلسلة الغذائية. ومع ذلك، يتطلب نظم إدارة سلامة
الأغذية من المنظمة تلبية
جميع المتطلبات القانونية والتنظيمية المطبقة المتعلقة بسلامة الأغذية من خلال
نظام الإدارة الخاص بها.
ملاحظة 3: شهادة نظم إدارة سلامة الأغذية وفقًا لمعيار
ISO 22000 هي شهادة نظام إدارة وليست شهادة منتج.
يمكن لمستخدمي نظم إدارة سلامة الأغذية الآخرين استخدام مفاهيم ومتطلبات هذه
الوثيقة بشرط أن يتم تكييف المتطلبات حسب الضرورة.
This document specifies the requirements for the audit and certification of a food safety management system (FSMS) complying with the requirements given in ISO 22000 (or other specified FSMS requirements). It also provides the necessary information and confidence to customers about the way certification of their suppliers has been granted.
Certification of FSMS is a third-party conformity assessment activity (as described in ISO/IEC 17000:2020, 4.3), and bodies performing this activity are third-party conformity assessment bodies.
NOTE 1 In this document, the terms “product” and “service” are used separately (in contrast with the definition of “product” given in ISO/IEC 17000).
NOTE 2 This document can be used as a criteria document for the accreditation or peer assessment of certification bodies which seek to be recognized as being competent to certify that an FSMS complies with ISO 22000 or other sets of specified FSMS requirements. It is also intended to be used as a criteria document by regulatory authorities and industry consortia which engage in direct recognition of certification bodies to certify that an FSMS complies with ISO 22000. Some of its requirements can also be useful to other parties involved in the conformity assessment of such certification bodies, and in the conformity assessment of bodies that undertake to certify the compliance of FSMS with criteria additional to, or other than, those in ISO 22000.
FSMS certification does not attest to the safety or fitness of the products of an organization within the food chain. However, an FSMS requires an organization to meet all applicable food-safety-related statutory and regulatory requirements through its management system.
NOTE 3 Certification of an FSMS according to ISO 22000 is a management system certification, not a product certification.
Other FSMS users can use the concepts and requirements of this document provided that the requirements are adapted as necessary.